Share

Kitchen Design with Fisher & Paykel and Whiting Architects

In the lead-up to the ArchiTeam Awards 2016, we would like to thank Fisher & Paykel for their generous ongoing support of the Awards program and our members. Our Director Fooi-Ling Khoo attended the launch of the Fisher & Paykel Experience Centre in Sydney earlier this year, designed by New Zealand firm, Fearon Hay Architects. Today we feature a project which exclusively uses products by Fisher & Paykel: the O’Grady House by Melbourne’s own Whiting Architects. The design was awarded the Best Kitchen Design at this year’s Belle Coco Republic Interior Design Awards.

This award-winning kitchen, created by Carole and Steven Whiting, is a thoroughly fresh and modern affair.  This contemporary house addition in Albert Park is a simple, gabled structure. The living area, kitchen and laundry all borrow one single open-plan loft-like space to feel larger than they are. Steven Whiting described the approach to the design as “Blurring the boundary between areas, overlapping use. We wanted the kitchen to ‘dissolve’ into the background architecture of wall panels and primary box forms”.

Kitchen

While the kitchen itself initially appears small, the architectural furniture performs different roles to hide appliances in ‘plain sight’. Steven added “The oven is placed into an efficiently sized ‘work area’ opposite the sink. The range hood is concealed with in a stand-alone box form. This work area, is a place for activity.” The robust, white DEKTON bench that runs the length of the living space conceals a CoolDrawer at its midpoint, and a DishDrawer closer to the kitchen, but still outside the kitchen nook itself. The refrigerator is set into a wall, with three decorative Muuto Dots that function as handles. This new Fisher & Paykel built- in, French-door model is installed front and centre for convenience, yet disappears into the paneled wall cladding. FisherPaykel Kitchen 1

At the far end of the white bench, is a door-less entry to the butler’s pantry/laundry. This opens through a recycled barn door painted pink into a laneway at the rear of the house. This laundry area hides behind two, crate-like architectural forms. Behind the boxes is an integrated stainless steel wet bench which doubles as a laundry as well as a butler’s pantry and appliance area. It is concealed and out of the way- ‘a place to work and make a mess without having it on display’. Throughout, the designers used a material palette of timber, leather, linen and ceramics to give a calm, organic and neutral aesthetic.

We congratulate Whiting Architects and Fisher & Paykel on a well-crafted and beautifully resolved project.

 For all Fisher & Paykel enquiries please contact Daniel Varcoe at daniel.varcoe@fisherpaykel.com and  follow Fisher & Paykel on Instagram too @fisherpaykelau

Images: Sharyn Cairns

Save

Save

Save

Save

Save

Share

Prev
Top
Next